بررسی نیازهای خودرو با رجوع به دفترچهی راهنما

بسیاری از سرویسهایی که روی خودروها انجام میشوند، مشترک هستند و در تمام دنیا به یک شکل انجام میشوند. اما برخی از سرویسها متفاوت است و باید آن را بسته به نوع، برند و سال ساخت خودرو انجام داد. برای این منظور باید دفترچهی راهنمای خودرو را حتما مطالعه کرد. در دفترچهی راهنمای هر خودرویی گفته میشود که سرویسهای آن خودرو در چه فواصلی باید انجام شوند. یکی از سرویسهایی که در هر مدل خودرو تفاوت دارد، زمان تعویض تسمه تایم است. تأخیر در تعویض کردن تسمه تایم میتواند باعث آسیب دیدن موتور خودرو و بهخصوص سرسیلندر شود.
۱. فیلترها و مایعات خودرو

بررسی مخازن و اضافه کردن مایعات در صورت نیاز
زیر کاپوت خودرو چندین مخزن پلاستیکی برای مایعات مختلف خودرو مانند روغن ترمز، آب رادیاتور، مایع شیشهشور و روغن هیدرولیک فرمان وجود دارد. هر یک از این مخازن دو خط روی بدنهی خود دارند که حد پر و خالی مخزن را نشان میدهد. اگر راننده در هنگام بازدید مخازن مشاهده کند که مایع مخزنی از حد حداقل مجاز پایینتر رفته است، باید مایع را اضافه کند تا حدی که سطح مایع به خط بالایی یعنی حداکثر میزان برسد.
برخی از خودروها نیازمند نوع خاصی از مایع خنککننده یا روغن ترمز هستند. برای دانستن این اطلاعات باید حتما به دفترچهی راهنمای خودرو مراجعه کرد. برای پر کردن مایع ابتدا باید در مخزن را باز کرد، سپس مایع را تا خط Full پر کرد و در مخزن را محکم بست.

تعویض روغن موتور بهازای هر ۵ هزار کیلومتر
بهتر است فارغ از نوع خودرو، روغن موتور را هر ۵ هزار کیلومتر یکبار تعویض کنید. برای این کار باید خودرو روی جک یا چاله برده شود و با باز کردن پیچ مشخص، روغن آن را تخلیه کرد. سپس باید فیلتر روغن را جدا کرد. پیش از نصب فیلتر روغن جدید بهتر است کمی روغن را با انگشت به واشر دور آن آغشته کرده و سپس فیلتر جدید را در جای خود محکم کرد. مرحلهی بعدی بستن پیچ کارتل و سپس پر کردن روغن موتور است.
هنگام پر کردن روغن موتور باید میزان و نوع روغن را از دفترچهی راهنمای خودرو مطالعه کرد. خودروهای مختلف ظرفیت روغن موتور متفاوتی دارند؛ در نتیجه حتما باید میزان دقیق را از دفترچه چک کرد.

فیلتر هوای موتور از ورود آلودگیها و خاک به درون موتور جلوگیری میکند. بیشتر فیلترهای هوا را باید سالی یکبار تعویض کرد. برخی فیلترها نیز در بازار وجود دارند که نیاز به تعویض آنها نیست و تنها باید تمیز شوند. فیلتر هوا درون بخشی به نام هواکش نصب میشود. هواکش در خودروهای مختلف با استفاده از پیچ یا بست کلیپسی قابل جداسازی است تا بتوان به فیلتر هوا دسترسی پیدا کرد.
پس از جدا کردن فیلتر کهنه، باید فیلتر جدید را درون هواکش قرار داد و هواکش را بهطور صحیح در جای خود بست.

از بنزین مناسب با نوع خودرو استفاده کنید
عدد اکتان نشاندهندهی مقاومت و پایداری بنزین در برابر فشار است. پیشرانههایی که ضریب تراکم بالایی دارند (مانند پیشرانههای توربوشارژر یا سوپرشارژر) معمولا به بنزین با اکتان بالا نیاز دارند. استفاده از بنزین اکتان پایین در چنین خودروهایی میتواند باعث خرابی پیشرانه و به وجود آمدن مشکلات متعدد در طول زمان شود. در اکثر خودروهایی که نیاز به بنزین اکتان بالا دارند، این مسئله روی در باک نوشته میشود. اگر چنین چیزی را در آنجا مشاهده نشود، باید به دفترچهی راهنمای خودرو رجوع کرد.

تعویض فیلتر بنزین بهازای هر ۶۰ هزار کیلومتر
فیلتر بنزین وظیفهی جلوگیری از ورود خاک و ذرات اضافی به سیستم سوخترسانی را بر عهده دارد. فیلتر بنزین را میتوان با دنبال کردن مسیر سوخت از سمت باک تا محفظهی موتور پیدا کرد. از نظر ظاهری فیلتر بنزین شبیه یک سیلندر استوانهای است که یک مجرای ورودی و یک خروجی دارد. هنگام جدا کردن فیلتر بنزین بهتر است یک ظرف زیر آن گرفته شود تا اگر بنزین داخل آن شروع به بیرون ریختن کرد، بتوان نشتی را کنترل کرد. برای جدا کردن نگهدارندهی فیلتر بنزین نیز میتوان از یک پیچگوشتی سادهی دو سو استفاده کرد. هنگام نصب فیلتر بنزین باید به جهت نصب آن توجه کرد و این مورد معمولا با یک علامت روی فیلتر نشان داده میشود.

تعویض آب رادیاتور یک بار در سال
سالی یک بار باید آب رادیاتور یا ضدیخ را تخلیه کرد. برای این منظور در بعضی خودروها یک پیچ تخلیه زیر رادیاتور قرار دارد و در دیگر مدلها هم باید با باز کردن شلنگهای رادیاتور، ضدیخ را تخلیه کرد. سپس باید در رادیاتور را در بخش بالایی آن باز کرده و ضد خ و آب را اضافه کنیم. در اکثر خودروها ضدیخ و آب را باید با نسبت ۵۰/۵۰ مخلوط کرد ولی برای اطمینان بهتر است دفترچهی راهنمای خودرو چک شود. بررسی دفترچهی راهنما از این جهت حائز اهمیت است که ممکن است سازنده ضدیخ خاصی را برای خودرو پیشنهاد کند. حجم مایع مورد نیاز نیز در دفترچهی راهنما قید میشود.

پاک کردن رادیاتور از حشرات
باقیماندهی حشرات روی رادیاتور میتواند تأثیر منفی روی کارایی این قطعهی مهم داشته باشد. برای حل این مشکل محلولهای مخصوصی در بازار وجود دارند که با اسپری کردن آنها روی رادیاتور بهراحتی میتوان حشرات را پاک کرد. این اسپری باید ۲ دقیقه روی رادیاتور باقی بماند و سپس میتوان آن را پاک کرد. برخورد اشیای تیز و سخت به رادیاتور میتواند به آن آسیب بزند پس هنگام پاک کردن باید مراقب بود.
چطوری میتونیم از آخرین مطالبتون باخبر بشیم
تسلایوپی اس
منابع این مطلب کجاست؟
ایران پک